Skip to main content

FAQ

In onze uitgebreide FAQ vindt u waarschijnlijk al de oplossing voor uw probleem

De onzichtbare beugel (Aligner)

Een onzichtbare beugel, ook wel aligner genoemd, is een doorzichtig bitje dat je tanden stap voor stap rechtzet. De aligners zijn gemaakt van helder kunststof en zijn vrijwel onzichtbaar, wat betekent dat je glimlach verbeterd kan worden zonder dat anderen het merken. Je draagt de aligners 22 uur per dag, maar kunt ze gemakkelijk uitnemen tijdens het eten, drinken, poetsen en flossen.

Waarom krijg ik een onzichtbare beugel?

Als je tanden scheef staan of niet goed op elkaar passen, kan een onzichtbare beugel helpen om je glimlach te verbeteren. De aligners verplaatsen je tanden geleidelijk naar de gewenste positie en zijn geschikt voor zowel tieners als volwassenen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

  1. Persoonlijk consult: De behandeling begint met een persoonlijk consult bij Ortholuna, waarbij we je gebit en orthodontische wensen bekijken. We maken gedetailleerde scans en röntgenfoto’s om een behandelplan op te stellen.

  2. Op maat gemaakte aligners: Op basis van de scans ontwerpen we een reeks SPARK aligners die speciaal voor jou op maat worden gemaakt. Elke aligner verschuift je tanden stap voor stap naar de juiste positie. Je draagt elke aligner ongeveer twee weken voordat je naar de volgende in de reeks gaat.

  3. Periodieke controles: Hoewel je minder vaak op controle hoeft dan bij traditionele beugels, plannen we regelmatig afspraken om de voortgang van de behandeling te volgen. Indien nodig, passen we het behandelplan aan voor het beste resultaat.

  4. Gebruik van attachments: Soms is het nodig om kleine, tandkleurige knopjes (attachments) op je tanden te plaatsen. Deze helpen de aligners om bepaalde tandbewegingen effectiever uit te voeren.

  5. Simulatie van het resultaat: Met onze SPARK aligners kun je vooraf een simulatie van je verwachte eindresultaat bekijken, zodat je een idee hebt van het uiteindelijke resultaat.

  6. Onderhoud na de behandeling: Na de behandeling krijg je een retainer om ervoor te zorgen dat je tanden op hun nieuwe positie blijven. We geven je instructies over hoe je deze moet dragen.

Wat mag je wel en niet doen met een onzichtbare beugel?

Bij het dragen van onzichtbare beugels hoef je geen beperkingen te volgen wat betreft voeding. Verwijder de aligners simpelweg tijdens het eten en zet ze daarna weer in. Het is belangrijk om goed te poetsen en te flossen voordat je de aligners weer terugplaatst.

Bij Ortholuna zorgen we ervoor dat je behandeling met aligners comfortabel en flexibel verloopt. Je krijgt uitleg over hoe je de aligners moet dragen en verzorgen, zodat je het beste resultaat behaalt.

No questions yet.

Slotjesbeugel

De bekendste beugel is de slotjesbeugel. Een mooi woord voor slotjesbeugel is vaste apparatuur. Op elke tand en kies plakken we een slotje. Slotjes zijn er in metaal, maar ook in wit porselein. De vaste apparatuur kunnen wij ook aan de binnenkant van je tanden plakken. Dan zie je helemaal niet dat je een beugel draagt. Dit heet linguale apparatuur.

Waarom krijg ik een slotjesbeugel?

Als je tanden en kiezen niet op de goede plaats staan, gebruiken we een slotjesbeugel.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Als je een slotjesbeugel krijgt, plakken we slotjes op je boventanden en grote kiezen. Een flexibel draadje plaatsen we in de slotjes en houden we op de plek door deurtjes in de slotjes dicht te schuiven. De voortanden duwen we met twee veertjes naar voren en de grote kiezen van je bovenkaak naar achteren. Op die manier krijg jij voldoende ruimte om verder te wisselen.

Bij het plaatsen van een slotjesbeugel krijg je uitleg wat je wel of niet kan eten en hoe je hem schoon kan maken. Je krijgt van ons een pretpakket met daarin een vrolijke etui, tandenborstel, spiegeltje, kleurtabletjes, zandlopertje, tandpasta en was. Het ragertje is om het vuil tussen je slotjes te verwijderen. Daarmee verzorg jij je beugel.

Blokbeugel (Activator)

De activator heet ook wel blokbeugel. De beugel remt de groei van de bovenkaak en activeert de groei van je onderkaak. Daardoor verdwijnt de overbeet. De blokbeugel is gemaakt van kunststof en metalen draden. Je draagt hem dag en nacht. De activator moet je minimaal 16 uur per dag inhouden voor het snelste resultaat. Tijdens het eten, tanden poetsen of sporten doe je de activator uit.

Waarom krijg ik een activator?

Kinderen met een overbeet krijgen een activator. Dankzij deze beugel remmen we de groei van de bovenkaak. De stand van de kaken wordt daarmee rechtgetrokken. Met de blokbeugel kunnen we de kaken ook naar links en rechts sturen, omdat de activator zowel uit een onder- en bovenplaatje bestaat.

Heb ik mijn activator lang genoeg in?

In de activator zit een chip die bijhoudt wanneer jij de beugel hebt gedragen. Tijdens een controle kijken we samen of jij hem voldoende hebt in gehad. Hoe meer je de activator in hebt, hoe sneller je een stralend gebit krijgt.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Om een activator te kunnen maken hebben we gebitsafdrukken van je boven- en ondergebit nodig. Door je in een dikke wasplaat te laten bijten, met je onderkaak naar voren, weet de tandtechnieker hoe hij jouw blokbeugel moet maken.

Je kunt de kleur van je blokbeugel zelf bepalen met een kleurenring. Ook kun je zilveren glitters in de activator krijgen. Bij het plaatsen kijken we of de beugel goed past en nergens pijn doet. We vertellen je wanneer je hem moet dragen, wat wel en niet normaal is bij het dragen van de beugel en leggen je uit hoe je de beugel schoon houdt.

De activator moet je bij het sporten en eten uitdoen. Draag de beugel op school en thuis als je binnen bent. Dus ook ’s nachts. Hoe meer uren per dag in, hoe sneller resultaat. In 6 tot 9 maanden kan het gewenste resultaat gehaald worden. Hierna krijg je een slotjesbeugel. Als je dan nog niet helemaal bent uitgewisseld, draag je de activator alleen ’s nachts.

Buitenboordbeugel

Een buitenboordbeugel is bedoeld voor kinderen. Een mooi woord voor een buitenboordbeugel is headgear. We gebruiken een buitenboordbeugel om je bovenkaak naar achter of naar voren te schuiven. Om je twee grootste kiezen worden twee buisjes gelijmd. Dankzij deze buisjes kunnen we de buitenboordbeugel in jouw mond schuiven. Er zijn drie soorten buitenboordbeugels: een beugel met een bandje in je nek, een petjesbeugel en de omgekeerde buitenboordbeugel.

Waarom krijg ik een buitenboordbeugel?

Als de onderkaak kleiner is dan de bovenkaak kunnen de tanden in de bovenkaak vooruit steken. We noemen dit een overbeet. De buitenboordbeugel kan de overbeet verminderen. De beugel zorgt ervoor dat de bovenkaak naar achteren wordt geschoven. Door de trekkracht op de kiezen groeit je bovenkaak minder snel dan je onderkaak. Op die manier herstellen we de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak.

Als we de bovenkaak naar achteren willen plaatsen gebruiken we de buitenboordbeugel met nekbandje. De buitenboordbeugel met petje heeft hetzelfde doel. Deze krijg je als een lang en smal gezicht hebt.

Soms is er sprake van een onderbeet. De tanden in je onderkaak staan dan meer naar voren dan de tanden in je bovenkaak. Om de stand van je onderkaak te herstellen gebruiken we de reversed headgear, de omgekeerde buitenboordbeugel. Door deze beugel groeit je bovenkaak meer naar voren dan je onderkaak. Deze beugel draag je in combinatie met een spinbeugel.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Voor je een buitenboordbeugel krijgt maken we met elastiekjes ruimte tussen je kiezen voor de bandjes waar je beugel aan vastzit. Deze elastiekjes moeten een kleine week blijven zitten. Nu is genoeg ruimte gekomen om passende bandjes uit te zoeken.

We plaatsen om de grote kiezen in je bovenkaak bandjes, waar jij zelf de buitenboordbeugel in kan schuiven. De buitenboordbeugel draag je ongeveer 14 tot 16 uur per dag. Je komt een keer per maand terug om te controleren of alles goed gaat met je beugel. Ook kijken we of het gewenste resultaat is bereikt.

Nadat je een buitenboordbeugel hebt gedragen, krijg je nog een slotjesbeugel om je tanden goed te zetten. Dit kan ook tijdens de behandeling met de buitenboordbeugel.

Lunar

Heb je te weinig ruimte om goed te wisselen? Dan heb je in de meeste gevallen een Lunar nodig. Je krijgt alleen slotjes op je boventanden en kiezen. Met twee veertjes duwen we je voortanden naar voren en je kiezen naar achteren. Als je uitgewisseld bent, krijg je overal slotjes.

Waarom krijg ik een Lunar?

Als je boventanden te ver naar achteren staan en/of je kiezen te ver naar voren, gebruiken we een Lunar.

Hoe ziet de behandeling er uit?

We plakken slotjes op je boventanden en grote kiezen. Een flexibel draadje plaatsen we in de slotjes en houden we op de plek door deurtjes in de slotjes dicht te schuiven. De voortanden duwen we met twee veertjes naar voren en de grote kiezen van je bovenkaak naar achteren. Op die manier krijg jij voldoende ruimte om verder te wisselen.

Bij het plaatsen van een Lunar krijg je uitleg wat je wel of niet kan eten en hoe je hem schoon kan maken. Je krijgt van ons een pretpakket met daarin een vrolijke etui, tandenborstel, spiegeltje, kleurtabletjes, zandlopertje, tandpasta en was. Het ragertje is om het vuil tussen je slotjes te verwijderen. Daarmee verzorg jij je beugel.

Spinbeugel (Hyrax)

Een spinbeugel is een vaste beugel voor de bovenkaak. Een mooi woord voor spinbeugel is hyrax. Deze beugel heeft als doel om de bovenkaak te verbreden. Midden op de spinbeugel zit een schroef die elke dag 2 slagen moeten worden aangedraaid. Jij laat dit thuis door je ouders doen. Met het dragen van de spinbeugel ontstaat tijdelijk een spleet tussen je voortanden. Dit wordt verholpen door een slotjesbeugel.

Waarom krijg ik een spinbeugel?

Kinderen met een smalle bovenkaak behandelen we in veel gevallen met een spinbeugel. We noemen de beugel ook wel hyrax. Met deze beugel kunnen we de bovenkaak verbreden. De beugel moet een half jaar in je mond blijven zitten.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Voor je een spinbeugel krijgt maken we met elastiekjes ruimte tussen je kiezen voor de bandjes waar je beugel aan vastzit. Deze elastiekjes moeten een kleine week blijven zitten. Nu is genoeg ruimte gekomen om passende bandjes uit te zoeken.

We maken een afdruk van je bovengebit, waarna in een week je beugel wordt opgemaakt door de tandtechnieker. Bij het plaatsen van de beugel kijken we of de spinbeugel op een goede manier in jouw mond past. Ook leggen we aan je ouders uit hoe zij de schroef van de spinbeugel kunnen aandraaien. Na een week kom je terug en beslissen we hoeveel dagen er nog gedraaid moet worden.

Na 3 weken kan de bovenkaak al een verbreding van 8 tot 12 mm hebben. Hier voel je niets van. Je ziet wel dat je kaak breder wordt, want er komt tijdelijk een spleet tussen je voortanden.

Retentiebeugel

Als je tanden en kiezen netjes staan, willen we jouw mooie gebit behouden. Daarom moet je ook nog een retentiebeugel dragen. Dankzij deze beugel verplaatsen jouw tanden en kiezen zich niet naar hun oorspronkelijke plaats. Ze groeien vast op de nieuwe stand. Er zijn twee soort retentiebeugels: een uitneembare beugel die je ’s nachts indoet (nachtbeugel) en een retentiespalk. Het spalkje wordt achter je tanden geplaatst en draag je heel je leven.

Waarom krijg ik een retentiebeugel?

De behandeling met de retentiebeugel is de laatste stap van jouw behandelplan. Dankzij een retentiebeugel blijven jouw tanden en kiezen op de juiste plaats staan.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Voor het plaatsen van een retentiebeugel hebben we jouw gebitsafdrukken en foto’s nodig. Op die manier kunnen we de beugel op maat maken.

Het plaatsen van de uitneembare retentiebeugel is heel eenvoudig. Wij leggen aan jou uit hoe je de beugel in en uit kan doen. Bij het plaatsen van de retentiespalk plakken we kleine slotjes aan de achterkant van je tanden. Daardoorheen komt een spalkje, die jouw tanden en kiezen op de juiste plaats houdt.

Het eerste jaar draag je een retentiebeugel ’s nachts. Daarnaast plaatsen wij achter je boven- en ondertanden een retentiespalkje. Dit spalkje blijft heel je leven zitten en zorgt ervoor dat je dat stralende gebit houdt.